Friday, February 24, 2012

KELANTAN OH KELANTAN...

Bismillahirrahmanirrahiim...

Alhamdulillah terdetik di hati untuk update blog setelah sekian lama membiarkannya bersawang. Moga Allah SWT terus berikan kekuatan untuk terus menulis kerana ianya amat penting di zaman kini.

Teringat satu peristiwa sewaktu cuti sem baru-baru ini... Sekadar yang lupa-lupa ingat dalam memori.

Al-kisah, sedang menaiki teksi untuk ke kedai saudara di Pasar Borong Selayang, Gombak. Pemandu teksi adalah seorang pak cik cina.

Tiba-tiba keluar soalan dari pak cik tu... "Adik berasal dari mana?"

Tabiat diriku suka menguji kerana kenalanku mengatakan tidak kedengaran loghat negeriku bila bercakap bahasa rasmi, ku balas pertanyaan pak cik tersebut dengan pertanyaan kembali. "Pakcik rasa saya berasal dari mana?"

Setelah berfikir seketika, ku agak terkejut dengan jawapan pak cik itu... "Asal Kelantan, betul?"

Tepat sekali jawapan pak cik tu. "Betul tu pak cik".

Pak cik itu membalas dengan senyuman terukir di bibirnya, "Hebat kan, sekali teka sudah betul  :)". Daku mengiakannya dengan senyuman lebar...

Seterusnya daku teruskan perbualan dengan pak cik itu... "Macam mana pak cik tahu saya orang Kelantan?"

Jawapannya menyentuh hatiku... "Tengok tudung awak."

Subhanallah... Adakah melalui tudung boleh mengenali identiti orang Kelantan? Mungkin tidak semua rakyat Kelantan bertudung besar sepertiku, tapi bagi diri ini, jawapan pak cik itu adalah sesuatu yang positif... iaitu kebanyakan rakyat Kelantan bertudung besar, yang mana insyaAllah mudah-mudahan cara bertudung sedemikian memenuhi syariat Islam. Seketika daku terdiam memikirkan jawapan pak cik itu.

Pak cik cina itu menyambung perbualan dengan bertanya saya mahu ke mana. Ku katakan kepadanya.. "Saya mahu ke kedai saudara di Pasar Borong Selayang yang lama pak cik."

Tanya pak cik itu lagi, "Saudara tu orang Kelantan juga ke?". "Ya pak cik", jawabku.

Pak cik suka sangat tanya soalan-soalan yang tak dijangka... Tiba-tiba dia tanya, "Saudara tu orang PAS ke?"

MasyaAllah, soalan yang langsung tak dijangka. Dengan jujur daku menjawab tanpa mengetahui apakah persepsi pak cik tu terhadap PAS... "Ya pak cik, PAS. Orang kelantan kan..."

Seketika pak cik itu diam. Daku teringin tahu apa pandangan pak cik cina itu terhadap parti kerajaan yang sedang memerintah Kelantan sekarang lalu daku bertanya.. "Apa pendapat pak cik terhadap PAS?"

Jawapannya adalah, "Nik Aziz banyak baik. Awak pernah pergi rumah dia?"

"Tidak pernah pak cik, tapi lalu pernah la. Rumah dia biasa sahaja", jawabku pula.

Pak cik mengiakan jawapan ku, dan ada beberapa pujian yang diberikan kepada Menteri Besar Kelantan tapi daku lupa apa isinya..

Perbualan kami berakhir di situ, alhamdulillah daku selamat sampai ke desitinasi dan menunujukkan kepada pak cik kedai saudara ku itu sambil mempromosikannya. Kami berpisah di situ... Pertemuan yang singkat, tapi bagiku ianya sangat menarik. Tak pasti apa pula pandangan teman-teman terhadap kisah ini.

Moral of the story yang daku dapat adalah:
1) Alhamdulillah Kelantan mempunyai imej yang baik di mata penduduk negeri lain. Moga ianya terus berkekalan. Buat rakyat Kelantan, jom jaga akhlak kita sebaik mungkin sebagai rakyat kepada sebuah negeri Serambi Mekah. Walau di mana berada, pastikan Allah SWT sentiasa dekat di hati kerana itu adalah benteng utama diri kita.
2) Subhanallah... Masyarakat bukan Islam menerima baik kepimpinan berteraskan Islam di negeri Cik Siti Wan Kembang.
3) Mudah-mudahan dengan akhlak murni yang cuba ditonjolkan dapat menarik lebih ramai manusia kembali kepada fitrahnya iaitu Islam.

Sampai di sini sahaja coretan buat kali ini.. Tolong doakan moga Allah SWT berikan kekuatan untuk terus menulis demi mencari redha NYA.

Siiru 'ala barokatillah.  :)

~hamba yang lemah tanpa kasih sayang Tuhan Yang Maha Penyayang~

No comments:

Post a Comment